آلوررا

        خواص گیاه آلوورا ( صبر زرد ) آلوورا نام گیاهی است از راسته مارچوبه ای ها (Asparagales)، تیره سریشیان (Asphodelaceae) این گیاه بومی آفریقای شمالی است. صبر زرد بی ساقه است البته برخی از آنها دارای ساقه ای بسیار کوتاه هستند.این گیاه 80 تا 100 سانتی متر رشد می کند و از طریق پاجوش تکثیر می شود. برگهای آن نیزه ای کلفت و گوشتی بالبه های دانه دار است و رنگ آن سبز خاکستری می باشد. گلهای آن بر روی سنبله ای می روید که گاه تا 90 سانتی متر درازا دارد. هر کدام از گلهای آن آویخته است و دارای لوله ای 3-2 سانتی متری می باشد. صبر زرد را از دیرباز در مناطق خشک- گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان، هم به عنوان گیاه زینتی و هم گیاه درمانی کشت می کنند. مصارف عمومی آلوئه ورا غالبا در تهیه کرمهای موضعی است و در حفظ رطوبت پوست در پوستهای خشک کمک کننده است. بعلاوه ترکیبات آن در بهبود آثار سوختگی، اثرات ضد التهابی و کاهش اسکار ناشی از زخمها مفید است. گیاه آلوورا گیاهی است که محدودیتهای آبی و خاکی و شرایط سخت اقلیمی را به راحتی تحمل میکند. آلوورا به صورت ژل، پودر، کپسول، عصاره و برگ تازه مورد استفاده قرار میگیرد و در صنایع آرایشی، نوشابهسازی و دهها موارد دیگر استفاده گردیده و در بازار جهانی جایگاه مناسبی دارد. قدرت جذب آلوورا 4 برابر سریعتر از آب میباشد.


 

 

 

 

         آلوررا

        خواص گیاه آلوورا ( صبر زرد ) آلوورا نام گیاهی است از راسته مارچوبه ای ها (Asparagales)، تیره سریشیان (Asphodelaceae) این گیاه بومی آفریقای شمالی است. صبر زرد بی ساقه است البته برخی از آنها دارای ساقه ای بسیار کوتاه هستند.این گیاه 80 تا 100 سانتی متر رشد می کند و از طریق پاجوش تکثیر می شود. برگهای آن نیزه ای کلفت و گوشتی بالبه های دانه دار است و رنگ آن سبز خاکستری می باشد. گلهای آن بر روی سنبله ای می روید که گاه تا 90 سانتی متر درازا دارد. هر کدام از گلهای آن آویخته است و دارای لوله ای 3-2 سانتی متری می باشد. صبر زرد را از دیرباز در مناطق خشک- گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان، هم به عنوان گیاه زینتی و هم گیاه درمانی کشت می کنند. مصارف عمومی آلوئه ورا غالبا در تهیه کرمهای موضعی است و در حفظ رطوبت پوست در پوستهای خشک کمک کننده است. بعلاوه ترکیبات آن در بهبود آثار سوختگی، اثرات ضد التهابی و کاهش اسکار ناشی از زخمها مفید است. گیاه آلوورا گیاهی است که محدودیتهای آبی و خاکی و شرایط سخت اقلیمی را به راحتی تحمل میکند. آلوورا به صورت ژل، پودر، کپسول، عصاره و برگ تازه مورد استفاده قرار میگیرد و در صنایع آرایشی، نوشابهسازی و دهها موارد دیگر استفاده گردیده و در بازار جهانی جایگاه مناسبی دارد. قدرت جذب آلوورا 4 برابر سریعتر از آب میباشد.

 این معجزهگر خواص ضد لک ، ضد جوش ، آگنه ، چروک ، گوشت اضافه و آفتاب سوختگی و ضد عفونی کننده دارد.

گیاه دارویی الوورا در کاهش ریزش مو موثر است.این گیاه در درمان التهاب های پوستی ناشی از تابش اشعه ایکس مفید است . پماد گرفته شده از الوورا خاصیت ضد ویروسی دارد و در درمان و ترمیم سوختگی های پوستی درجه دو و سه کاربرد دارد. این گیاه در قرن 16 از اسپانیا به آسیا آورده شد و امروزه از این‌گیاه در لوسیون ها, مواد آرایشی و شامپوها استفاده می شود .قدمت استفاده از گیاه دارویی الوورا در طب به 1500 سال پیش از میلاد مسیح باز می رسد .

 

 

جالینوس معتقد است از آنجا که آلوورا خون را از ناحیه سر به طرف پا می راند لذا از سکته های مغزی جلو گیری کرده واز تیرگی چشم می کاهد .

جالب آنجاست که از دیر باز تمدن های بزرگ جهان اعم از یونانی ، رومی ، چینی ونیز اقوام افریقائی ، مایایی وسرخپوستان امریکائی آلوورا را گرامی داشتند مسلمانان هنوز هم در بسیاری از نقاط جهان در بازگشت از سفر حج ، برگهای آلوورا را بر سر در خانه هایشان می آویزند .

ویژگی های آلوورا

       نام آلوورا در لغت به معنای ماده تلخ درخشان می باشد که از کلمه عربی آلوئه بر گرفته می باشد آلوورا در ایران به نام صبر زررد مشهور است آلوورا چنان خواص چشمگیر ومتعددی دارد که نامها والقاب زیادی از قبیل : گیاه درمانگر، گیاه سوختگی ، دکتر گلدنی ، گرز بهشتی را به خود تخصیص داده است . آلوورا از خانواده زنبق می باشد این گیاه با ظاهری شبیه کاکتوس ، گیاهی دائمی ، گوشتی وآبدار است که با برگهای پهن تیغ دار حداکثر دو متر ارتفاع دارد با جدا سازی تیغ هایی که در لبه برگها قراردارند مایع غلیظ وژله مانندی ترشح می شود که تمام خواص گیاه در آن نهفته است . ژل آلوورا شامل بیش از 75 ماده مقوی از لحاظ غذایی ، 200 ترکیب فعال شامل 20 ماده معدنی ، 18 آمینو اسید و12 وتامین می باشد .

 گسترش جغرافیائی آلوورا

 در قرن 17  این گیاه از طریق  جزایر هند غربی به اروپا  آورده شد در حال حاضر بیش از 240 نمونه مختلف آلوورا وجود دراد که بطور عمده در مناطق  خشک افریقا ، اروپا ، وامریکا رشد می کند  در بین  بیش از 240 گونه آلوورا چهار نمونه آلوورا تشخیص داده شده است که دارای ارزش غذایی می باشند ودر راس آنها ALOE BARBADENSIS MILLER  قرار گرفته است .

آلوورا در ایران

این گیاه در ایران باستان در استان هرمزگان بویژه در بندر لنگه ،بندر سیریک ، ارتفاعات بشاگرد ، قشم  ودر بوشهر وسیستان وبلوچستان می روید .

 

 

اگر چه آلوورا هزاران سال است که نقش مهمی را در پزشکی سنتی ایفا می کند اما از کشف خواص بی همتای آن توسط طب مدرن امروزی زمان زیادی نمی گذرد .

       طب سنتی وخصوصیات آلوورا

آلوورا اگر بطور مستقیم بروی پوست قرار گیرد تاثیر شگرفی در درمان  زخمها ، بریدگیها ، خارش پوستی ، التهابات پوستی ، اگزما وگزیدگی های سمی وسوختگی های ناشی از تشعشعات اشعه X دارد .

استفاده از این گیاه سبب سرعت در بهبودی زخمها ، جلوگیری از عفونت وهمچنین جلو گیری از بجا ماندن  آثار زخم وگوشتهای اضافی  می گردد .

 عصاره  این گیاه برای حفاظت پوست وموی سر موثر بوده وباعث حالت دادن موودرخشندگی آن می  شود .

بخور این گیاه تسکین دهنده درد سینوزیت می باشد واستنشاق بخار آبی که برگ آلوورا در آن ریخته شده باشد برای شخص مبتلا به آسم مفید است .

 چکانیدن چند قطره از شیرابه گیاه ، موجب تسکین فوری گوش درد می شود وبرای تسکین درد چشم نیز مفید می باشد .

 طب مدرن وخصوصیات آلوورا

اغلب مردم با این گیاه به عنوان یکی از مواد سازنده محصولات آرایشی  مثل ضد آفتاب ها ، مرطوب کننده ها وکرمهای سوختگی آشنا هستند . به عنوان مثال تولید کنندگان شامپو اعتقاد براین امر دارند که اسیدیته معادل 5/4 این گیاه آن را برای ساخت انواع شامپو و نرم کننده ها ایده ال نموده است  .امروزه حضور روز افزون آلوورا در محصولات متعدد و متنوعی مشاهده  می شود هم اکنون متخصصین تغذیه نیز مصارف خوراکی گیاه یاد شده را به اندازه مصارف خارجی آن مفید ومتعدد می دانند و آن را به اشکال مختلف از جمله عصاره ژل ، کپسول ، پودر و آبمیوه  عرضه می کنند .

 

 به 10 دلیل عمده باید نوشیدنی آلوورا را نوشید .

1 – آمینو اسیدها ، اجزا وقالب های ساختار بدن ما می باشند . هشت امنیو اسید ضروری وجوددارد که در بدن ما ساخته نمی شود که در اجزا گیاه الورا کشف شده است . نوشیدن مداوم ومنظم آلوورا به شما اجازه می دهد بواسطه تامین طبیعی امینو اسیدهای ضروری بدن ، سلامتی بدن خودرا حفظ نمائید . تجزیه ترکیبات آلوورا نشان می دهد که در بین گیاهان شناخته شده توسط بشر ، آلوورا تنها گیاهی است که امینو اسیدهای مشابه وضروری بدن را می سازد .

2 - آلوورا بدون هیچگونه عارضه ای از عصبانیت والتهاب جلو گیری می نماید ، همچنین سبب تحرک ماهیچه ها وصحت کارکرد مفاصل می شود .

 3 – ویتامین های موجود در آلوورا A ، B1 ،B2 ، B6 ،B12 ،C ، E و فولیک اسید ونیاسین می باشد . بدن انسان نمی تواند بعضی از این ویتامین ها را ذخیره نماید. ، بنا براین بهترین راه تامین ویتامین های فوق نوشیدن میزان مناسبی از آلوورا ی یام یام می باشد .

4 – مواد معدنی که در آلوورا یافت می شود شامل کلسیم ، سدیم ، آهن ، پتاسیم ، کروم ، منگنز ، مس و روی می باشد . یک راه طبیعی وسالم برای تامین نیازهای بدن می باشد .

5 – هر 21 الی 28 روز پوست جدید جایگزین پوست قدیمی می شود نوشیدنی آلوورای یام یام می تواند منبعی غنی از مواد سازنده را به شما ارائه کند که همواره پوستی سالم وشاداب داشته باشید وبا اثرات پیری پوست مقابله کنید .

 

 

 6 – استفاده مداوم نوشیدنی آلوورای یام یام سبب کمک به بهبود تنظیم دستگاه گوارش می شود. بااستفاده مداوم نوشیدنی آلوورا احساس تندرستی وسلامتی به شما دست می دهد وسطح انرژی بدن افزایش می یابد وبه شما کمک می کند تا وزن بدن مناسب ومتعادل گردد .

7 – آلوورا بطور طبیعی مقاومت بدن را افزایش می دهد . نظر به اینکه سیستم ایمنی بدن همانند ساعت کارمی کند تا از بدن محافظت نماید از این رو نوشیدن مداوم آلوورای یام یام سبب می گردد بطور طبیعی مصونیت ومقاومت بدن بطور چشمیگر افزایش یابد .

 8 – آلوورا دارای قابلیت طبیعی دفع سموم می باشد ، نوشیدن مداوم آلوورای یام یام می تواند حرکت موجی روده را بهبود بخشیده وجذب پروتئین را افزایش دهد وهمزمان میزان باکتریهایی را که سبب تخمیر می شوند کاهش دهد . آلوورا همچنین سبب کاهش سوزش قلب ، معده دیگر ناراحتی های گواراشی می شود .

9 – آلوورا الیتام بخش سوختگی ها ، بریدگیها ، پارگیها ، خراشها وسوزش خفیف پوست می باشد .
10 – نوشیدنی آلوورای یام یام متضمن سلامتی دهان ولثه می باشد .
فقط فکر کنید با استفاده فقط 60 الی 120 گرم نوشیدنی آلوورا در روز می توانید تغییرات را در خود مشاهده کنید .

 فواید گیاه آلوورا (صبر زرد ) بر پوست :

1- مفید برای پوستهای خشک

2- کمک در بهبود سوختگی، گزش حشرات، تاولها و واکنشهای حساسیتی

3- کمک به حفظ سلامت پوست

 4- کمک به حفظ قوام پوست

 5- روغن آلوئه ورا می تواند پوست خشک را براق و درخشنده کند

 

6- کمک به درمان اگزما، سوختگی، پسوریازیس، التهابهای پوستی و زخمها

 7- کاربرد عالی در حفظ رطوبت پوست و افزایش خاصیت انعطاف پذیری با اکسیژن رسانی به سلولهای که باعث افزایش استحکام و قدرت بافت سازی می شود.

 8- عصاره آن در محصولات آرایشی به عنوان کرمهای ضد چروک، ماسکهای پوستی، رژلب استفاده می شود.

 9- کمک به جلوگیری از پیری پوست

10- کمک به برطرف کردن لکهای تیره پوست و کاهش پیگمانهای پوستی این گیاه در ساخت ژل- کرم، نوشیدنی، کپسول، محلول و عصاره است. آلوئه ورا شامل 75 ماده مغذی مثل ویتامین ها، شکر، کلسیم، سدیم، نیتروژن، آمینواسید، آنزیم، اسید و مواد معدنی است.

برخی از خواص دیگر آن :برخی ازخواص اصلی آلوورا عبارتند از :

1 – ضد التهاب و ضد آلرژی 

 2 – مهار کننده درد

 3 – اثر التیام بخش

 4 – اثر کراتولیک

 5 - اثر انتی بیوتیکی

6 – اثر تکثیر کننده سلولی 

 7 – انرژی دهنده

  8 – اثر هضم کننده

 

9– اثر سم زدایی

 10 – تامین آب پوست

11 – پاک کننده طبیعی 

 12 – مقابله با تحریکات ( سوزش و خارش را از بین می برد . )

13 – آلوورا باربادنزیس هیچ اثر جانبی شناخته شده ای ندارد . آلوورا در درمان زخم پا، ورم مفاصل، خارش سالک جلدی، امراض لثه ودهان، همروئید، طاسی ناحیه سر و و همچنین ترمیم جای سزارین موثر است. برای درمان زخم معده، زخم های گوارشی، کم خونی، بی خوابی، درد کلیه و برای انواع دیابت مفید است.این گیاه به صورت جوی پشته ای در شرایط گلخانه ای کشت میشود . هم چنین دانشمندان موفق به کشف مایعی در برگ های این گیاه شده اند که آب مورد نیاز برای زنده ماندن مجروحانی که خون زیادی را از دست داده اند تامین می کند.

ژل صبر زرد ، بهبود زخم ها را در موش هایدیابتی افزایش می دهد.

       کاهش بهبود زخم های پوستی در بیماران دیابتیممکن است مربوط به کاهش مقدار کلاژن باشد ، کلاژن ترکیبی است که ساختمان و استحکامبافت پوست را تثبیت می کند. در مطالعه ای نشان داده شده که درمان با ژل صبر زرد ،بهبود زخم را افزایش می دهد و این احتمالا به خاطر اثری است که روی سنتز کلاژن ونیزالتهاب دارد. در این مطالعه ، زخم های پوستی ایجاد شده در موش های دیابتی ، باتجویز خوراکی یا موضعی ژل صبر زرد (Aloe) درمان شدند. زخم های مجاور شده با ژلآلوئه ، به طور معنی دار سریع تر از زخم های حیوانات گروه کنترل ، درمان گردیدند. به علاوه ، مقدار کلاژن ، پروتئین تام و DNA هم در گروه درمان بالاتر از گروه کنترلبود ( خصوصا در خلال 10 روز اول مطالعه ). محققین نتیجه گرفتند که خواص هیپوگلیسمیکاحتمالی ژل صبر زرد ، ممکن است مسؤول توانایی ظاهری اش در افزایش بهبود زخم ها درافراد دیابتی باشد. مکانیزم بیوشیمیایی احتمالی صبر زرد که این اثر را اعمال می کند، هنوز مشخص نیست.

 

» معرفی گیاه آلوورا (صبر زرد) و خواص آن

خواص گیاه آلوورا ( صبر زرد ) ، ضد لک ، ضد جوش ، آگنه ، چروک ، گوشت اضافه و آفتاب سوختگی و ضد عفونی کننده ، فواید گیاه آلوورا (صبر زرد ) بر پوست ،

 این گیاه 80 تا 100 سانتی متر رشد می کند و از طریق پاجوش تکثیر می شود. 
برگهای آن نیزه ای کلفت و گوشتی بالبه های دانه دار است و رنگ آن سبز خاکستری می باشد.

 

گلهای آن بر روی سنبله ای می روید که گاه تا 90 سانتی متر درازا دارد. 
هر کدام از گلهای آن آویخته است و دارای لوله ای 3-2 سانتی متری می باشد. صبر زرد را از دیرباز در مناطق خشک- گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان، هم به عنوان گیاه زینتی و هم گیاه درمانی کشت می کنند. مصارف عمومی آلوئه ورا غالبا در تهیه کرمهای موضعی است و در حفظ رطوبت پوست در پوستهای خشک کمک کننده است. بعلاوه ترکیبات آن در بهبود آثار سوختگی، اثرات ضد التهابی و کاهش اسکار ناشی از زخمها مفید است.گیاه آلوورا گیاهی است که محدودیتهای آبی و خاکی و شرایط سخت اقلیمی را به راحتی تحمل میکند. آلوورا به صورت ژل، پودر، کپسول، عصاره و برگ تازه مورد استفاده قرار میگیرد و در صنایع آرایشی، نوشابهسازی و دهها موارد دیگر استفاده گردیده و در بازار جهانی جایگاه مناسبی دارد. قدرت جذب آلوورا 4 برابر سریعتر از آب میباشد.

   

فقط فکر کنید با استفاده فقط 60 الی 120 گرم نوشیدنی آلوورا در روز می توانید تغییرات را در خود مشاهده کنید .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

صبر زرد

صبر زرد یا الوورا

       عصارة برگ گیاهی است که به فارسی «صبر»، «صبر زرد» و «چادروا» و در کتب طب سنتی با نامهای «صبر» و «صبارا» و «صبر سقوطری» نامبرده می شود. گیاه آن را به فرانسوی Aloes و به انگلیسی Cape aloe, AloeBarbados aloe, و Curacao aloe و Zanzibar aloe گویند. گیاهی است از خانوادة Liliaceae و دارای گونه های مختلفی است و جز یکی دو گونه که در بلوچستان ایران نیز می رویند بقیة گونه ها همه بومی افریقا و مناطق حاره است.

 نام علمی معروفترین آنها عبارتند از :

1. Aloe succotrina Lam که از نظر خواص مشابه Aloe abyssinica Lam می باشد . اولی بومی جزایر Socotra و سایر جزایر اوقیانوس هند است و صبر زرد حاصل از آن در بازار تجارت به نام صبر سقوطری نامیده می شود (Aloes Socotrina) و دومی بومی حبشه و افریقای مرکزی است.

2. Aloe vera L و مترادفهای آن A.vulgaris Lamk و A.barbadensis Mill می باشد. گیاه شناسان هندی A.indica Royal را هم مترادف آن می دانند. این گونه در افریقای شمالی و جزایر آنتیل می روید. در باغهای هند کاشته می شود و واریته هایی از این گونه نیز در هند بومی شده است. صبر زرد حاصل از این گونه در بازار تجارت دارویی به نام آلوئه کوراسائو Aloes du Curacao و یا آلوئه هندی A. de I'Inde و یا آلوئه بارباد A.de Barbade معروف است.

3. Aloe vera var. chinensis (Ham) Berger و مترادف آن A.perfoliataLour می باشد. این گونه در عبرستان و افریقای جنوبی می روید و صبر زرد حاصل از آن را در بازار تجارت بین المللی Aloes du Cap یا صبر زرد محصول دماغه امید نیک می نامند.

 

4. Aloe littoralis Baker این گونه در ایران در بلوچستان در هندیان و لاس بلاس می روید. درختچه ای است به بلندی 3-8/1 متر تنة آن صاف. برگها پرپشت و گروهی و شمشیر، نوک تیز، صاف و بدون لکه به عرض 6-5 سانتی متر و به طول 15-12 سانتی متر و دندانه دار است. در محل میوه آن را پخته و می خورند و له شده ژلاتینی برگهای درختچه را گرم کرده و به صورت مرهم و کمپرس روی موضع بواسیر و شقاق بواسیر می گذارند.

مشخصات کلی گونه ها

آلوئه ها اغلب به طور کلی بدون ساقه و یا دارای ساقة کوتاه و برگهای آنها ضخیم گوشتی و گروهی و به رنگ سبز مایله به قرمز، دراز و نوک تیز که در کنارة برگها در بعضی گونه ها خارهای نوک تیز دیده می شود و بدون دمبرگ می باشند. گلهای آنها در روی یک محور به شکل سنبله ظاهر می شود. طول برگها در برخی گونه ها تا 2 متر هم می رسد.

در برگهای صبر عصارة فراوانی وجود دارد که شفاف، چسبنده ، سبز رنگ و خیلی تلخ و منبع مادة شیمیایی صبر است که از آن استخراج می شود. این عصاره به محض اینکه در مجاورت هوا قرار گیرد سفت شده و مادة صمغی قهوه ای رنگی را تشکیل می دهد.

در بازار تجارت بین المللی مرغوبترین نوع صبر آن است که از گونه های جزایر سوکوترا به دست می آید. بسیار تلخ به رنگ زعفرانی یا سرخ تیره، صاف ، براق و ترد می باشد. در حین شکستن ریزریز می شود وبوی آن شبیه مرمکی است. مقطع آن مانند بلور و گرد آن زرد طلایی است و در الکل کاملاً حل می شود.

نوع دوم که آن هم از معروفترین نوع دارویی صبر زرد است، صبر زرد کاپ Aloes du cap می باشد که به صورت قطعات بزرگ به رنگ قهوه ای تیره با تلؤلؤ مایل به سبز است. اگر شکسته شود مقطع آن شیشه ای و شفاف است . گرد آن زرد مایل به سبز طعم آن بسیار تلخ و تهوع آور و بوی آن شبیه بوی ترشیده است.

انواع دیگری صبر نیز در بازار عرضه می شود از آن جمله صبر اوگاندا و صبر کورا سائو و صبر بارباد و صبر جعفرآباد (  این نوع اخیر از صبر زرد حبشه در بازار بمبئی عرضه می شود).

به طور کلی قطعات صبر زرد ب دو شکل در بازار عرضه می شود یک نوع شفاف و نوع دیگر کدر و جگری است نوع شفاف که به رنگ قرمز یاقوتی است، مرغوبتر از نوع کدر و جگری است.

 

ترکیبات شیمیایی

از نظر ترکیبات شیمیایی در گونه A.vera مواد زیر مشخص شده است:

آلوئین، ایزوباربالوئین ، امودین ، صمغ و رزین. در عصارة برگهای گیاه موادی از مشتقات آنتراکینون مانند امودین و کریزوفانیک اسید مشخص شده است. در برگهای گوشتی آن اورونیک اسید، اکسیداز و کاتالاز و انواع قندها یافت می شود. به علاوه در گیاه یک گلی کوزید متبلور به نام باربالوئین و در آخر اسانس یافت می شود. [G.I.M.P]

و در گونة A.abyssinica مواد به شرح زیر مشخص شده است:

در حدود 6/13 درصد آلوئین، 26/0 درصد الوئه – امودین. آلوئین ماده ای است تلخ ، متبلور ، مسهل و معمولاً بسته به اینکه از گیاه صبر کدام یک از منازق دنیا به دست آمده است با نام آن منطقه نامگذاری می شود. مثلاً آلوئین مربوط به گیاه آلوئه بارباد را باربالوئین و آولئین مربوط به گیاه صبر جزایر سوکوترا سوکالوئین و آلوئین مربوط به گیاه آلوئه ناتال را ناتالوئین می نامند.

 خواص کاربرد

در کشورهای خاور دور بیشتر صبر زرد حاصل از گونه A.vera در بازار عرضه می شود. شیرة گیاه به صورت تازة رقیق یا غلیظ شدة آن به عنوان مسهل و ملین به کار می رود ]روا[ . آن را با قند برای معالجة آسم می خورند ]هین[ . مقدار کم آن به عنوان تونیک و کمک به رفع سوء هاضمه خورده می شود ]اوالنزوئلا و پاردو دو تاورا[. برای تسکین سرفه ]کلوپن برگ و رستیغ[ و معالجة صرع مفید است ]لوئی[. قاعده آور است ]فوکود[ و ترشح صفرا را زیاد می کند و برای معالجة روماتسیم و برخی اختلالات کبد مفید است ]پروت و هریر و پاردو دوتاورا[. برای تصفیة خون آن را می جوند ]وان استی نیس – کروزمان [. در فیلیپین آن را با شیر مخلوط کرده و برای معالجة اسهال خونی و درد کلیه می خورند ]کوئی زمبینگ[ . در استعمال خارجی و مالش برای رفع طاسی سر و جلوگیری از ریزش مو مفید است. و مو را در شرایط خوبی نگه می دارد ]کوئی زمبینگ[. در استعمال خارجی برای التیام زخمها و جراحتها و کاهش ورم مفید است و همچنین در دوران پس از وضع حمل پشت زنان می اندازند و می مالند، برای رفع ناراحتی ]برکیل[. سوختگی و اکزما ]کول و چن[ مفید است. مخلوط با شیرة ریشة شیرین بیان برای رفع ناراحتی های پوست به صورت شست و شو  ]استوارت[ . و برای رفع خارش بینین ناشی از کرم نخی مفید است ]لوئی[. برای بعضی از بیماری های چشم نیز به کار می رود. ]موزیگ و شرام[ . شاید مهمترین خاصیت

 

 

آن معالجة آثار سوختگی حاصل از اشعه ایکس باشد ]ویه هوور راوه و پارکس [ . صبر زرد در دوران عادت ماهیانه و حاملگی و در مواردی که بواسیر هست نباید مصرف شود ]ریگانگ کو[.

در مورد گیاه صبر زرد دماغه امیدنیک (A.perfoliata) چنین آمده است:

شیرة گیاهی این گیاه در مقدار کم ملین و اگر به مقدار زیاد خورده شود مسهل و ممکن است موجب اسهال شود. طبق گزارش یکی از پزشکان روسی اگر برگهای تازة این گونهن برای مدتی بیش از ده روز در جای تاریکی نگهداری شود، از ان می توان محلولی ساخت که پس از ضدعفونی نمودن کامل محلول آن را با تزریق زیر جلدی برای معالجة بیماری هایی نظیر زخمهای باز پوست، ناراحتی ها و دان های التهابی در صورت› ناراحتی گلو به کار برد. این مایع در استعمال خراجی به عنوان خنک کننده و بند آورندة خون مصرف می وشد. به علاوه به عنوان مایع شست و شو در موارد بواسیر، آبسه ها و جرب کاربرد دارد. چون تأثیر کاربرد این دارو ب میزان زیادی مثبت می باشد، لذا در سطح وسیعی به صورت محلول دارویی تهیه می شود ]هاو[ . در تایوان شیرة گیاه را به عنوان مسهل ، ضد کرم شکم و خونساز و برای بند آوردن خونریزی ، تسکین آبله و تشنج در بچه ها به کار می برند ]کروست و پتلو[.

از نظر شیمیایی اسانس صبر زرد منشاء بوی مخصوص آن است. رزین آن که در حدود 12 درصد است قسمت مادة شیمیایی غیرمسهلی آن را تشکیل می دهد و مواد امودین، آلوئه امودین و آلوئین و مواد نظایر آن منشاء خاصیت مسهلی آن می باشند.

صبر زرد از نظر طبیعت طبق رأی حکمای طب سنتی گرم و خشک است و از داروهای مسهل می باشد. اثر مسهلی آن در رودة بزرگ از قدیم مورد تایید و شناخت اطبای سنتی بوده است. یکی از پزشکان معروف آثار خوردن صبر زرد را به عنوان مسهل چنین شرح می دهد :

صبر زرد به طور کلی بازکنندة انسداد کبد است و در برطرف کردن یرقان مفید و یکی از داروهای تقویت معده می باشد. ضمناً برای تقویت نیروی چشم و سایر حواس نافع است و چون مسهل خوبی است برای شفای بیماری های منبعث از اختلال معده مانند مالیخولیا و اکثر بیماری های دماغی موثر است. خواب آور می باشد و برای التیام نواسیر غائره (زخم ناحیه مقعد) و همچنین زخمهای دیرالتیام پذیر بخصوص زخمهای آلات تناسلی زن و مرد نافع است. اگر صبر زرد با آب عسل خورده شود، در دفع بلغم و صفرا نیز نافع است. و اگر با غاریقون خورده شود برای درد مفاصل و تنگی نفس و رفع اخلاط سینه مفید است. اگر با آب سرد خورده شود برای قطع خونروی از سینه و یرقان مفید است. اسراف در خوردن صبر زرد و خوردن زاید بر حد مجاز آن موجب اسهال خونی می شود و اگر چنین عوارضی در اثر بی احتیاطی رخ دهد برای رفع آن باید از تربد و سقمونیا به نسبت نصف وزن صبر زرد خورده شود. همچنین زنان سالخورده که رحم آنها از کار

 

افتاده و زنان حامله و اشخاص مبتلا به سنگ کلیه و در موارد بیماری قطع ادرار نباید از صبر زرد استفاده شود و به هر حال مصرف صبر زرد باید زیر نظر و با توصیة کارشناس گیاهی باشد.

تهیه گرد صبر زرد: صبر زرد را به مقدار مورد نظر گرفته و در گرمخانه می خشکانند و آن را ساییده و بدون مواد خارجی از الک بسیار ریز ابریشمی شماره 100 می گذرانند. ذرات این گرد به سبب جذب رطوبت در تابستان به هم می چسبد و گلوله می شود.بر زرد مسهل : 1 گرم صبر زرد را با مقدار کافی عسل مخلوط کرده ده حب بسازند و برای تقویت معده 2-1 حب قبل از غذا میل کنند. به عنوان مسهل و افزایش ترشح عادت ماهیانه 10-2 حب به تدریج مصرف می شود.

حب صبر و صابون طبی: صبر زرد 1 گرم – صابون طبی 1گرم. از این دو ده حب می سازند و از 6-2 حب به عنوان مسهل مصرف می شود.

حب صبر و ریوند صابونی: صبرنرم کوبیده نیم گرد، ریوند چینی نیم گرم و صابون طبی نیم گرم. اینها را مخلوط و از آن ده حب می سازند و به عنوان مسهل از 8-2 حب می خورند. از این حبها برای رفع یرقان و تحریک کبد هم استفاده می شود.

حب صبر و آنغوزه (حب مسهل ضد هیستری). صبر زرد نیم گرم، آنغوزه نیم گرم و صابون طبی نیم گرم. اینها را مخلوط و طبق معمول ده حب درست می کنند و از 6-1 حب می خورند.

حب ملین: صبر مرغوب 1 گرم، عصارة بلادون نرم کوبیده شده 1 گرم و برگ بالدون یک گرم. مطابق معمول از ان ده حب درست می کنند و برای ایجاد لینت و رفع یبوست مزاج روزی یک حب صبح و یک حب شب تا چند روز می خورند.

توضیح: دربارة تهیة صابون طبی یا صابون بادامی: سود محرق 33/1 درجه 10 واحد، روغن بادام شیرین 21 واحد. این دو جزء را مخلوط کرده و گاه گاه به هم می زنند تا به صورت خمیر نرمی در آید، بعد در قالب ریخته می گذارند تا کاملاً جامد شود و پس از آن در حدود 2 ماه آن را در مجاورت هوا می گذارند یعنی آنقدر در معرض هوا باشد تا مادة کالومل را احیا نکند.

صابون طبی مسهل و مدر است و مقدار مصرف آن از 1-2/0 گرم و در مورد تنقیه از 10-2 گرم می باشد و اگر به صورت شیاف در مقعد استفاده شود، در رفع یبوست موثر است.

کالومل که کلرور مرکورو به فرمول ClHg می باشد به صورت گرد سفید است. سابقاً خصوصاً در مورد بچه ها به عنوان مسهل تجویز می شد و در بزرگسالان نیز به عنوان داروی

 

جیوه ای ضد سیفیلیس توصیه می شده است. مصرف آن مستلزم پرهیزهای غذایی خاصی است که به هر حال باید در مواردی که لازم می شود زیر نظر پزشک باشد.

 سایر بررسی ها و تحقیقات علمی که در مورد صبر در جهان به عمل آمده است.

اگر در هر آشپزخانه ای یک گلدان از گیاه صبر در محل مناسبی نگهداری شود، هر وقت که به سبب کار در آشپزخانه بریدگی و یا زخم در دست ایجاد شود، می توان فوراً قطعه ای از برگ تازة گیاه را بریده و ژل آن را با چلاندن و فشار برگ روی موضع بریدگی و زخم ریخت البته پس از اینکه محل زخم با آب و صابون خوب شسته و تمیز شده باشد. ژل صبر فورا خشک شده و مانند یک پانسمان خوب محل زخم را می پوشاند و به این ترتیب در عین حال که موجب اتلیام زخم می شود از ایجاد عفونت در زخم نیز جلوگیری می گردد.